SMIJEH U DŽUNGLI Louis Adamič BINOZA ANTIKVARNA RETKO

41 pregled
3 želi ovaj predmet

SMIJEH U DŽUNGLI Louis Adamič BINOZA ANTIKVARNA RETKO

Trenutna ponuda: 221 RSD

246 RSD minimum Dozvoljen je samo unos celih brojeva

2 dana, 15 sati 20.10.2024. u 23:29 5 ponuda

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

Jasna19

Jasna19

(4.383)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

30.220 pozitivnih ocena

Beograd-Zemun, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Kolekcionarski primerak
  • Kulturno dobro Predmet koji prodajem nije kulturno dobro ili ovlašćena institucija odbija pravo preče kupovine

SMIJEH U DŽUNGLI Luj Adamič

RETKO U PRODAJI

AKCIJA RASPRODAJA KNJIGA POPUST

Binoza Zagreb, ne piše godina izdanja, ali je autor u predgovoru naveo 1931. godinu, pa je tako moguće pretpostaviti da je knjiga štampana godinu, dve kasnije, 329 strana, tvrd povez, zlatotisak, suvi žig.
Knjiga je odlično očuvana, pogotovo kada se ima u vidu da je međuratno izdanje, a i inače, krupniji font, šire margine.

Luj Adamič (1898 - 1951), pravo ime Alojz Adamič, bio je američki pisac i novinar koji je pisao o životu američkih manjina, posebno imigranata početkom XX veka.
Bio je poznat i kao osnivač i prvi predsednik Ujedinjenog komiteta američkih Jugoslovena.
Rođen u siromašnoj seljačkoj porodici sa 13-oro dece, pa se posle školovanja u Grosuplju i Ljubljani, odselio 1913. godine u Sjedinjene Američke Države.
Od početka je živeo u kalifornijskom San Pedru, gde je već postojala velika kolonija doseljenika sa dalmatinskih ostrva i radio kao običan fizički radnik.
Odatle je postao dopisnik slovenačkog emigrantskog časopisa Glas naroda iz Njujorka, koji je objavio njegove prve književne pokušaje.
Kada su Sjedinjene Američke Države ušle u Prvi svetski rat 1917. godine, prijavio se kao dobrovoljac i učestvovao u poslednjoj godini rata na Zapadnom frontu, a odmah po završetku rata dobio je američko državljanstvo i kasnije se preselio u Njujork.
Pored publicistike, Adamič se bavi i prevođenjem, jedno od prvih dela koje je preveo bila je Cankareva knjiga SLUGA JERNER I NJEGOVO PRAVO.
Od tada je Adamič počeo da se bavi isključivo pisanjem i književnošću, objavio je 20 romana i pripovedaka i preko 500 članaka, na engleskom, slovenačkom, srpskohrvatskom i ruskom jeziku.
Prvo delo na engleskom koje je privuklo pažnju na sebe bilo je baš ovo, SMEH U DŽUNGLI, koje je objavio 1932. godine i povodom nje je dobio Gugenhajmovu stipendiju za studije u inostranstvu, što je iskoristio da se prvi put posle odlaska i iseljenja, vrati u domovinu.
Ova iskustva predstavio je u svom sledećem romanu - Povratak domorodaca 1934. godine, u kome je ispričao priču o čoveku koji više nije mogao da se prilagođava svom nekadašnjem životu na selu. Nakon toga objavio je svoja dva sledeća bestselera 1935. godine, Unuci 1936, Kolevka života, a posle toga - 1937 . njegov prvi roman Kuća u Antigvi.
Njegova sledeća knjiga MOJA AMERIKA, iz 1938. godine, bila je mešavina memoara i socijalne filozofije, u kojoj je opisao svoj san o ujedinjenoj američkoj naciji. Adamič je zaista verovao da Amerika ima veliki potencijal, ali se i plašio napetosti između različitih etničkih manjina i statusa kvo u koji je zemlja ušla, misleći da je to početak njenog kraja.
Adamič je bio neobično osetljiv na politička dešavanja svog vremena, pa je bio duboko pogođen okupacijom i razaranjem Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata, u kojem je izabrao Josipa Broza Tita i njegov komunistički pokret koji je bezrezervno podržavao tokom i posle rata.
Isto toliko je bio žestoki protivnik britanske spoljne politike premijera Vinstona Čerčila, pa je 1946 . napisao je izmišljeni roman VEČERA U BELOJ KUĆI, događaj u kome su Čerčil i Adamič prisutni zajedno sa predsednikom Frenklinom Ruzveltom, u kojoj je Čerčila predstavio onako kako ga je doživljavao - vrlo neprijateljski.
U 55 godini života, Luj Adamič je pronađen mrtav u svom stanu, sa puškom u rukama.
Njegova smrt je bila prvorazredni politički događaj tog vremena i skandal, mnogi analitičari su izjavili da se zapravo radi o ubistvu vezanom za njegove političke stavove, dok je zvaničnom istragom utvrđeno da se radi o samoubistvu zbog depresije i mentalnih poremećaja.

# 08

Uslovi prodaje prodavca

✿ ⊱ • ╮ Pogledajte moju ponudu na sledećim linkovima:

https://www.limundo.com/Clan/Jasna19/SpisakAukcija

https://www.kupindo.com/Clan/Jasna19/SpisakPredmeta


✿ ⊱ • ╮ Prodaja i realizacija u skladu sa Pravilima Limunda /kontakt, način slanja, rokovi za uplatu, etc./.

✿ ⊱ • ╮ Lično preuzimanje je na mojoj adresi u Zemunu.

✿ ⊱ • ╮ Ukoliko je iznos za kupljene knjige preko 5000 dinara, dostava je BESPLATNA (preporučena tiskovina, CC paket, kurirska služba City Express preko Limunda)

✿ ⊱ • ╮ Ako želite da se registrujete na Limundo/Kupindo, možete to učiniti preko linka:

www.limundo.com/ref/Jasna19

VAŽNE NAPOMENE:

Lično preuzimanje isključivo na mojoj adresi.
Ne šaljem u inostranstvo.
Ne šaljem na Kosovo i Metohiju, jer Pošta Srbije ne garantuje isporuku.
Ne šaljem na Post Restant.

MOLIM DA OVO IMATE U VIDU KADA LICITIRATE ILI KUPUJETE NA MOJIM AUKCIJAMA I OGLASIMA.


✿ ⊱ • ╮ ✿ ⊱ • ╮ ✿ ⊱ • ╮ ✿ ⊱ • ╮ ✿ ╭ • ⊰ ✿ ╭ • ⊰ ✿╭ • ⊰ ✿╭ • ⊰ ✿

Prodavac

Jasna19
Jasna19 (4.383)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

30.220 pozitivnih ocena

Beograd-Zemun, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 138162841