U krugu sedmice, Vera Uzelac

301 pregled
0 želi ovaj predmet

U krugu sedmice, Vera Uzelac

Cena: 190 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.910)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

51.096 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

U krugu sedmice
Vera Uzelac (autor)

Izdavač: Prometej - Novi Sad

Roman se bavi intrigantnom temom: mafijom, korupcijom, sudovima, isleđivanjima, pravosuđem... Roman predstavlja svojevrsnu hroniku jednog bolesnog društva, 15-godišnje moralne erozije ispričanu kroz ljubavnu priču sedamnaestogodišnjakinje i mafijaša, čija je tragika zapisana u samoj prirodi ovakvog odnosa.



Ostali naslovi iz oblasti: Romani

2005; latinica; 21 cm; 388 str.; 86-7639-869-0


Prikaz
11.05.05
Na novosadskom trotoaru
U krugu sedmice, Vera Uzelac
Vera Uzelac je napisala knjigu koja je snazno signirana ovim nasim nevremenom, a najcesce predeo pamcenja i zlopamcenja pronalazi na novosadskom trotoaru. To je knjiga o zrtvi, i svaki pristalica viktimologije silno bi se obradovao njenoj strukturi. Vreme mafije, korupcija, sacekusa, pretnji I traumaticnih nasih zivota, ovde se javljaju kao surova zbilja, sve osmatrano i cesto dovitljivo dokazano iz same blizine zlocina, sudskih adresa, islednickih noci. Poput vretena tragicna sudbina glavne junakinje odvija se u okolnostima grubosti, samih deziluzija, sunovratnih postupaka i najblizih poznanika i prijatelja. Poznata teza o tome da je u zivotu najvaznije izgubiti nevinost i iluzije, glavnoj junakinji, zaklacenoj, zaljubljenoj, uvek tinejdzerki, kao da nije bila prihvacena u drugom delu. Jednostavno, emotivno bogata licnost, slepo verujuci Zoranu i takoreci ne mareci za njegove tajne poslovanja, prezivljavanja i mafijaskog bratimljenja, spotice se, dramaticno i grdno posledicno, takoreci na svakom koraku o krezubavi gabarit naseg urbanog zivota na prelasku vekova. Veoma je efektno dokazano postojanje tipskih nasih uspesnih biznismena, nasih preplasenih branilaca, nasih umornih tuzilaca.
Vera Uzelac razlozno insistira na dozivljajnosti detinjstva. I odista, moze biti zzessce nego u mnogim sad vec izvikanim knjigama ovih godina, ona za mnogo sta neprilicno ili bar nepredvidljivo krivi ta nasa ukleta, svakojaka, ututkana ali i tragicna iskustva detinjstva. Detinjstvo je za nju uzrocnik, svakako ne i krivac mnogobrojnih zbivanja, svakovrsnih ustupaka naknadnim lagodnostima, ocaju slepog, nemilosrdnog zivota.
Najsnaznije stranice ove knjige koja ima atribute neprevrelog savremenog romana hronike, svakako su onde kada su izbegnuta opsta mesta, nikakav recnik nase uobicajene frazeologije, administrativni jezik pravnih spisa. Kada, dakle, ni iz cega, proviri vlastito isksustvo, uspomena na licni oziljak, prezir prema bahatosti nasih tajkuna, pomodarstvu nasih novokompanovanih faca koje se ne skidaju sa televizijskih ekrana, uvek naidje srecan trenutak dobre price, izvedenog smisla, gotovo filmski podesavane akcije. Dakako, nema razresenja, pa svakako ni taj kraj knjige koji pretvara nasu junakinju i malog Nikolu u planetarne apatride kojih je, uostalom sve vise i tragicnije nego sto mozemo i da pretpostavimo. Farsu nasih sudjenja i nasih naknadnih dovijanja o samoj sustini istine Vera Uzelac je sugerisala jednostavno, neposredno, otprve prilagodjena svesti i savesti savremenog citaoca: slike se smenjuju, preglednost je jednostavno prisna, a saslusanja turobna, teska i tako cesto besmislena.
Uverljivo svedocanstvo o sudjenju nama samima

Drasko Redjep

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.910)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

51.096 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 76661847