Gazde, Mihail Nuajma

9 pregleda
0 želi ovaj predmet

Gazde, Mihail Nuajma

Cena: 1.490 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.746)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.860 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Аутор - особа Нуајма, Михаил, 1889-1998
Наслов Gazde / Mihail Nuajma ; preveo s arapskog Srećko Čolaković
Врста грађе кратка проза
Језик српски
Година 2000
Издање [1. izd.]
Издавање и производња Beograd : Paideia, 2000 (Beograd : Grmeč)
Физички опис 142 str. ; 17 cm
Други аутори - особа Чолаковић, Срећко
Симић, Војислав
Збирка ǂBiblioteka ǂMaštarije
ISBN 86-7448-053-5 (брош.)
Напомене Tiraž 2.000
На корицама слика аутора и белешка о њему
Стр. 5-8: Пустиња пуна речи
Стр. 129-140: Поговор / Војислав Симић.

Mihail Nuajma
Mihail Nuajma
Baskinta, Liban 1889 – Bejrut, 1988.

Bio je libanski autor poznat po svojim duhovnim spisima, naročito po delu “Knjiga Mirdadova”. Nadaleko je poznat kao jedna od najvažnijih figura u savremenim arapskim književnim krugovima i kao jedan od najvažnijih duhovnih pisaca 20. veka.

Poet, romanopisac i filozof Nuajma se preselio u Njujork, gde je zajedno sa Halilom Džubranom i osam drugih pisaca formirao pokret za preporod arapske književnosti, New York Pen League. Bio je potpredsednik a Halil Džubran predsednik.

Godine 1932, vratio se u Baskintu, gde će boraviti do kraja života. Umro je od pneumonije u 98 godini, 28. februara 1988. u Bejrutu.

Mikha`il Nu`ayma (arapski: ميخائيل نعيمة, ALA-LC: Mīkhāʼīl Nuʻaymah; američko službeno ime: Michael Joseph Naimy), poznatiji na engleskom pod svojim pseudonimom Mikhail Naimy (17. listopada 1889. – 28. veljače 1988.), je bio libanonski[1][2] pjesnik, romanopisac i filozof, poznat po svojim duhovnim spisima, posebice Knjizi Mirdada. Široko je priznat kao jedna od najvažnijih ličnosti moderne arapske književnosti i jedan od najvažnijih duhovnih pisaca 20. stoljeća.

Godine 1920. Naimy je ponovno formirao New York Pen League, zajedno s njezinim izvornim osnivačima Nasibom Aridom i Abd al-Masihom Haddadom, te drugim književnim ličnostima Mahjarija kao što je Kahlil Gibran.

Biografija
Naimy je rođen u grčkoj pravoslavnoj obitelji i završio je osnovno obrazovanje u školi Baskinta.[1][2] Zatim je studirao na Ruskom učiteljskom institutu u Nazaretu i Bogoslovnom sjemeništu u Poltavi. Preselio se u Sjedinjene Države 1911., pridruživši se svojoj dvojici starije braće u Walla Walla, Washington, gdje su imali trgovinu namještajem. Zatim se preselio u Seattle kako bi studirao na Sveučilištu Washington, stekavši diplome iz prava i slobodnih umjetnosti. Nakon diplome 1916. preselio se u New York City, a 1918. unovačen je u američku vojsku.


Četiri člana Pen lige 1920. Slijeva na desno: Nasib Arida, Kahlil Gibran, Abd al-Masih Haddad i Na`ima
Nakon rata, Naimy se na neko vrijeme vratio u Walla Walla, gdje je započeo svoju spisateljsku karijeru 1919. Pisao je poeziju na ruskom, arapskom i engleskom.[3] Zatim se vratio u New York, gdje se pridružio Khalilu Gibranu i osam drugih pisaca kako bi osnovali pokret za ponovno rođenje arapske književnosti, New York Pen League. Gibran je bio njegov predsjednik, a Naimy tajnik. Godine 1932., nakon što je 21 godinu živio u Sjedinjenim Državama, Naimy se vratio u Baskintu, gdje je živio do kraja života. Umro je od upale pluća u 98. godini života 28. veljače 1988. u Bejrutu.

Mistični Osho rekao je ovo o Knjizi Mirdada: `Postoje milijuni knjiga na svijetu, ali Knjiga Mirdad stoji daleko iznad bilo koje knjige koja postoji`.

Uslovi prodaje prodavca

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.746)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.860 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 135338329