1. bijenale scenskog dizajna

33 pregleda
0 želi ovaj predmet

1. bijenale scenskog dizajna

Cena: 350 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.965)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

51.664 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Аутор - корпоративно тело Bijenale scenskog dizajna (1 ; 1997 ; Beograd)
Наслов 1. bijenale scenskog dizajna, [Muzej primenjene umetnosti, Beograd, februar-mart 1997] / [komesar izložbe Marija Bujić ; grafički dizajn Borut Vild]
Врста грађе каталог
Језик српски
Година 1997
Издавање и производња Beograd : Yustat : Muzej primenjene umetnosti, 1997 (Beograd : Publikum)
Физички опис [76] str. : ilustr. ; 22 cm
Други аутори - особа Bujić, Marija
Vild, Borut
ISBN 86-7415-054-3 (broš.)
Напомене Tiraž 1.000.
Предметне одреднице Бијенале сценског дизајна (1 ; 1997 ; Београд) -- Изложбени каталози

Bijenale scenskog dizajna je manifestacija koju su osnovali YUSTAT – OISTAT centar Jugoslavija (1) i Muzej primenjene umetnosti u Beogradu 1997. godine. Manifestacija je obuhvatala veliku izložbu, nagrade i priznanja i niz predavanja, radionica i konferencija. Bijenale je postojao do 2006. godine (2) i stekao je visok nacionalni i regionalni ugled.

Najznačajnije nasleđe Bijenala je „škola scenskog dizajna“. Prva škola bila je deo Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije koje su pokrenute 2000. godine na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Od 2013. godine na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na Departmanu za arhitekturu i urbanizam, formiran je Odsek za umetnost i dizajn sa nastavom na sva tri nivoa studija u oblasti scenske arhitekture, tehnike i dizajna.

Drugo važno nasleđe Bijenala je promena u načinu predstavljanja Srbije na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora (3). Specifičan pristup kustoskom radu i izlagačkim praksama, nastupu Srbije 2015. donosi Zlatnu medalju za pokretanje dijaloga. Od 2007. godine, kada je YUSTAT (a, zatim, Scen – OISTAT centar Srbija i Muzej primenjene umetnosti) preuzeo predstavljanje na Kvadrijenalu, oslonac nastupa postaje problemsko pristupanje i tematizacija rada, a ne revija najboljih pozorišnih ostvarenja.

Ponovno pokretanje Bijenala scenskog dizajna rezultat je potrebe za praćenjem i vrednovanjem realne pozorišne produkcije, kao i umetničkih i kustoskih praksi u oblasti scenskog dizajna i scenskog prostora u Srbiji i regionu.

Bijenale scenskog dizajna ima dva ključna zadatka.

Prvi zadatak jeste kreiranje platforme kao mesta povezivanja i razmene ideja u svim oblastima scenskog dizajna, u Srbiji i zemljama regiona. Platforma podrazumeva kreiranje i realizaciju izložbi, radionica, simpozijuma, festivala i drugih formata koji služe identifikovanju pojava, potreba, problema i tendencija u svim domenima scenskog dizajna i scenskog prostora. Osnovne linije razvoja ove platforme odnose se na pozorišne, vanpozorišne i druge umetničke prakse scenskog dizajna, u domenu profesionalnog delovanja, kao i u okviru studentskog rada. Bijenale nema čvrst format – to je fluidna platforma koja koristi sve medije komunikacije zavisno od raspoloživih sredstava i uslova u kojima nastaje. Bijenale je i manifestacija i događaj, i Zoom konferencija i studentska radionica, i izložba i studentski festival. Bijenale je, pre svega, mesto okupljanja, susreta i razmene.

Drugi, ključni, zadatak Bijenala je ponovno pokretanje vrednovanja kreativnog rada u scenskom dizajnu, pre svega u pozorištu, kao i u različitim segmentima savremene scenske produkcije u Srbiji i regionu. Stručni žiri Bijenala scenskog dizajna nakon selekcije i valorizacije, dodeliće nagrade i priznanja prema kategorijama koji su uspostavljene 1997. godine, a održavaju visok ugled u profesionalnom okruženju.

(1) YUSTAT nastaje 1991. kao udruženje građana sa idejom da utiče na profesionalni rad u pozorištima u domenu scenografije i pozorišne tehnike, kao i sistem obrazovanja u ovim oblastima. Rad udruženja profesionalaca i stručnih institucija podrazumevao je pripremu profesionalnih normativa i standarda, organizaciju obrazovnih programa, naučnih i stručnih skupova, međunarodnu saradnju u okviru OISTAT-a (međunarodna Asocijacija za scenografiju, pozorišnu arhitekturu i tehnologiju) i van njega, izdavačku i izlagačku delatnost.
(2) Osnivači i idejni tvorci Bijenala scenskog dizajna su Radivoje Dinulović i Irena Šentevska (arhitekti), Milosav Marinović (dramaturg), Miomir Mijić (akustikolog) i Milena Dragićević Šešić (kulturolog). Vrlo bliski ovom timu bili su Geroslav Zarić (scenograf), Irina Subotić (istoričar umetnosti), Ranko Radović (arhitekta) i Ljubomir Draškić (pozorišni reditelj). Autor Velike izložbe na šest bijenala scenskog dizajna bila je Irena Šentevska.
(3) Praški kvadrijenale osnovan je 1967. sa ciljem da prevashodno promoviše rad scenografa i kostimografa.

Uslovi prodaje prodavca

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.965)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

51.664 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 136161869