Nasilje i metafizika, Žak Derida

7 pregleda
1 želi ovaj predmet

Nasilje i metafizika, Žak Derida

Cena: 5.990 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.927)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

51.203 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Аутор - особа Дерида, Жак, 1930-2004 = Derrida, Jacques, 1930-2004
Наслов Насиље и метафизика : оглед о мисли Емануела Левинаса / Жак Дерида ; превео с француског Сања Тодоровић
Јединствени наслов Violence et Métaphysique. српски језик
Врста грађе стручна монографија
Циљна група одрасли, озбиљна (није лепа књиж.)
Језик српски
Година 2001
Издавање и производња Београд : Плато, 2001 (Београд : Плато)
Физички опис 130 стр. ; 20 cm
Други аутори - особа Тодоровић, Сања, 1955- = Todorović, Sanja, 1955-
Збирка ǂБиблиотека "ǂНа трагу" / Плато, Београд ; 45
ISBN (Брош.)
Напомене Превод дела: Violence et Métaphysique / Jacques Derrida
Тираж 500
Ауторова слика на пресавитку корица
Стр. 117-130: Додатак: Два чланка: Потпис, Жак Дерида, сасвим другачије / Емануел Левинас
Напомене и библиографске референце уз текст
Библиографија: стр. 116.
Предметне одреднице Левинас, Емануел, 1906-1995
Дерида, Жак, 1930-2004
УДК 14 Levinas E.
14 Derrida J.
Žak Derida je rođen 15. jula 1930. u jevrejskoj porodici koja je živela u El Biaru, u Francuskom Alžiru. Sa 10 godina je maštao da postane fudbaler, ali je izbačen iz škole, nakon što mu je učitelj rekao da “francuska kultura nije namenjena malim Jevrejima”. U 19. godini Derida se upisuje na fakultet u Parizu i to u vreme kada je zvezda Žana Pola Sartra bila u zenitu, ali on se radije opredeljuje da prati učenja Fridriha Ničea i Martina Hajdegera. Radeći na doktorskoj tezi o Edmundu Huserlu toliko se zainteresovao za dvosmislenu prirodu svakog pisanija da je na kraju nikad nije ni dovršio.
Početkom šezdesetih predaje na Sorboni, kada aktivno doprinosi teoriji francuskog levičarsko-avangardnog pokreta, a od tada svoj rad kroz knjige “O gramatologiji”, “Pisanje i razlika”, “Govor i fenomeni”, fokusira na “dekonstrukciju” filozofskih dela Rene Dekarta, Žan-Žak Rusoa, Ferdinanda De Sosira, Hegela, Kloda Levi-Štrosa, Sigmunda Frojda i mnogih drugih. Koristeći termin “dekonstrukcija” Derida na subverzivan način promišlja “vladajuću iluziju zapadne metafizike” po kojoj jezik ideje i istinu izražava ne menjajući ih. Koncentrišući se na višestrukost značenja on pokušava pokazati da je jezik teško uhvatljiv i da čak ni autori ne mogu potpuno legitimno tumačiti svoje tekstove.
Činjenica da je Derida najčešće odbijao da definiše “dekonstrukciju”, koju je smatrao “izvesnim iskustvom nemogućeg”, donela mu je mnoštvo “protivnika” i kritičara koji su smatrali da je njegov rad frivolan, opskuran i “auto-subverzivan”, dok je najpopularnije mišljenje o njemu bilo da je “skeptički nihilista koji ne veruje ni u šta”.
Univerzitetsku karijeru Derida je završio predavajući na mnogim prestižnim univerzitetima u Americi, među kojima su i Harvard i Jel. Objavio je “bezbroj” članaka i oko 50 knjiga prevedenih na 22 jezika.
Preminuo je u 74. godini u jednoj pariskoj bolnici.

Ko je bio u pravu?
Naslov: "Nasilje i metafizika"
Autor: Žak Derida
Izdavač: "Plato", Beograd 2001.

Nenad Daković
Šta se to događa? Nekada najprevođeniji "srpski filozof" Žan Bodrijar ustupa mesto svom "sunarodniku" Žaku Deridi. Jer, evo u razmaku od samo tri meseca, tri nove Deridine knjige, u prevodu na srpski jezik.
Tako je u izdanju "Beogradskog kruga" s predgovorom za srpsko izdanje, što je, inače, redak gest prijateljstva, objavljena njegova velika knjiga iz 1994. godine "Politike prijateljstva", što je bila i tema njegovog predavanja koje je postalo osnova za ovu knjigu; predavanja koje je Derida održao upravo u Beogradu 1992. godine. U "Stubovima kulture" je, upravo, objavljen izbor njegovih tekstova, koji su uradili Sanja i Petar Bojanić, pod naslovom "Kosmopolitike". Ogled "Nasilje i metafizika", koji ima podnaslov "Ogled o misli Emanuela Levinasa", preuzet iz "Revije za metafiziku i moral", broj 3/4 iz 1964. godine, koji je preveo Sanja Todorović, dok je "Politike prijateljstva" preveo Ivan Milenković, da i to kažem, pošto mi s pravom zameraju da ne pominjem prevodioce, iako će neki naši filozofi ostati zapamćeni pre svega kao prevodioci, poput Nikole Popovića, recimo.
Taj ogled o kome govorim, Derida je uvrstio u svoju poznatu knjigu "Pisanje i razlika", zajedno s esejem o Frojdu i esejem "Znak, struktura, igra u diskursu humanističkih nauka", koje su "Svetovi" objavili 1990. godine u izboru pod naslovom "Bela mitologija".
Ali, svejedno, i sa ovim zakašnjenjem od više od trideset godina i ovako dekonstruisana, ili destrukcionisana (možda bi Derida bio zadovoljan), iako je, po mom mišljenju, trebalo objaviti integralni tekst "Pisanja i razlike" i to znatno ranije, ovaj već klasični Deridin tekst, pre svega, svojom kompozicijom, kao dijalog Levinasa i Deride, ili kako bi to Derida rekao, svojom "neodlučivošću", ponovo aktuelizuje osnovno Deridino pitanje o filozofiji, možda, preciznije tzv. kontinentalnoj filozofiji, i njenom savremenom udesu koji dolazi, ovde se Levinas i Derida slažu , pre svega iz njenog grčkog porekla, odnosno metafizike. Jer, na Hajdegerovom tragu, sam Derida je tvrdio da piše (bar u svojoj ranoj fazi) u senci Hajdegerovog imaga, istorija filozofije je, i za samog Deridu, istorija metafizike kao logocentrizma, odnosno metafizike bića kao "metafizike prisutnosti" ili, ousie kao sadašnjosti, koja nasilno uklanja ono drugo, beskonačno Drugo, o kome u "Totalitetu i beskonačnom" govori Levinas.
U pitanju je, prema tome, rana fenomenološka epizoda Deridine avanture, koja istražujući granice fenomenologije, pomoću pojma Drugog, koji u ovaj dijalog uvodi Emanuel Levinas, dospeva do svog osnovnog problema pisanja i razlike, odnosno do same granice filozofije, kao pojmovnog mišljenja, ili metafizike. "Ništa", piše Derida, "ne može tako duboko da pobudi grčki logos - filozofiju - koliko taj proboj sasvim drugog, ništa ne može u toj meri da ga probudi za njegov izvor, kao za njegovu smrtnost, za njegovo drugo".
Istina u slikarstvu
glas i fenomen
politike prijateljstva
bela mitologija
uliks gramofon
pozicije o gramatologiji
pisanje i razlike razlika
bela mitologija
sila zakona

Uslovi prodaje prodavca

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.927)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

51.203 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 137876941