Radnička klasa u socijalizmu

291 pregled
3 želi ovaj predmet

Radnička klasa u socijalizmu

Cena: 990 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.979)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

51.781 pozitivna ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno


Наслов Radnička klasa u socijalizmu
Врста грађе књига
Језик хрватски
Година 1969
Издавање и производња Zagreb : Naše teme, 1969 (Zagreb : Vjesnik)
Физички опис 267 str. ; 20 cm
Збирка Biblioteka naših tema
Напомене Bibliografija: str. 267-[268].
Предметне одреднице Радничка класа – Социјализам – Зборници
УДК 316.343.63:321.74(082)
COBISS.SR-ID 103893255

Autori:

- Adolf Dragicevic
- Zoran Vidakovic
- Vojin Hadzistevic
- Veljko Cvjeticanin
- Stipe Suvar
- Dusan Bilandzic
- Sime Djodan
- Milan Skrbic
- Svetozar Vukmanovic

Radnička klasa je izraz koji u najširem smislu označava pojedince i društvene grupe u savremenim društvima koji za život zarađuju prvenstveno temeljem sopstvenog najamnog rada.

Izraz radnička klasa, isto kao i izraz klasa, može imati različita značenja s obzirom na geografske okolnosti, istorijski period i ideološku podlogu temeljem koje se vrši društvena kategorizacija. Međutim, manje-više se stvorio konsenzus prema kome je radnička klasa u užem smislu fenomen koji se vezuje za savremena kapitalistička, socijalistička i druga društva koja su prošla kroz industrijsku revoluciju i urbanizaciju.

Za razvrstavanje radničke klase od drugih društvenih slojeva se koriste razni kriterijumi. Tako se, s obzirom na formalnopravnu jednakost radnika i kapitalista vrlo često spominje materijalno bogatstvo, odnosno pripadnost nižoj klasi u kapitalističkim društvima, odnosno neposedovanje vlastitih sredstava za proizvodnju, pa dakle i zavisnost od kapitalističkih poslodavaca.

Danas se pak pod pojmom radnička klasa često podrazumeva tradicionalna radnička klasa čiji posao podrazumeva fizički rad i za koju nije potrebno šire obrazovanje, a za koju se često koristi izraz plavi ovratnik. Nasuprot tome su se kao nova radnička klasa u 20. veku pojavili zaposlenici koji za život zarađuju uredskim radom koji zahtijeva dobro obrazovanje, a za koju se koristi izraz beli ovratnik.

Marksistička doktrina smatra kako je radnička klasa potlačena klasa u kapitalizmu, a kako bi u socijalizmu trebalo da postane vladajuća klasa i kroz diktaturu proletarijata postepeno stvori besklasno društvo.

Marksističko shvatanje radničke klase je poslednjih godina izloženo žestokoj kritici, s obzirom na to da mnogi pripadnici radničke klase u razvijenim zapadnim državama danas uživaju životni standard primereniji srednjoj klasi nego nižoj klasi. Koncept radničke klase je isto tako predmet kritike zbog toga što se smatra neprimerenim modernim post-industrijskim društvima.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.979)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

51.781 pozitivna ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 97061353