Motiv arkadije u dečjoj književnosti, Tijana Tropin

101 pregled
0 želi ovaj predmet

Motiv arkadije u dečjoj književnosti, Tijana Tropin

Cena: 690 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.965)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

51.664 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Аутор - особа Тропин, Тијана
Наслов Мотив Аркадије у дечјој књижевности / Тијана Тропин
Врста грађе научна монографија
Језик српски
Година 2006
Издавање и производња Београд : Институт за књижевност и уметност, 2006 (Београд : Чигоја штампа)
Физички опис 184 стр. ; 19 cm
Збирка Наука о књижевности / [Институт за књижевност и уметност, Београд]. Упоредна истраживања
ISBN 86-7095-106-1 (брош.)
Напомене "... текст представља нешто измењену и дорађену верзију магистарског рада ... одбрањеног 2005. године" --> Уводна напомена
Тираж 300
Напомене и библиографске референце уз текст
Библиографија: стр. 165-172
Регистри.
Предметне одреднице Књижевност за децу -- Мотиви -- Аркадија
Uobičajene teme dečje književnosti su dečji razvoj, sazrevanje, sukob dece sa odraslima, prilagođavanje dece njihovoj okolini i osamostaljivanje, istraživanje novog, obazrivo posredovanje znanja o smrti i seksualnosti. Pada u oči da mnogi pisci pri tome upotrebljavaju motiv Arkadije. Od početaka dečje književnosti se činilo logičnim da se obrađivanje izabrane problematike prebaci u neki idilični, celovit svet, kako bi se lakše pronašlo srećno rešenje primereno deci.
Arkadijski motiv je prelaman na razne načine, zavisno od piščevog talenta, njegovog cilja i pogleda na svet. Često je bio izrazito hrišćanski obojen i onda bez izuzetka povezan sa predstavom o raju, najčešće uz upotrebu pojma hortusconclusus, zatvorenog, zabranjenog vrta. U isto vreme sa začecima književnosti za decu pada i širenje rusoovske predstave o “rajskoj prirodi”, sa kojom deca još uvek čine jedinstvo u koje odrasli nemaju pristupa. Ovim dvema predstavama u najnovije doba se pridružuje i ekološka vizija prirode koju ugrožavaju ljudi i čija je suprotnost moderni velegrad. Osnovna teza ovog rada je da arkadijski motiv u prozi za decu ne može opstati u svom klasičnom obliku, jer se sukobljava sa narativnim zahtevima tekstova namenjenih deci.

Razvoj ovog motiva analiziran je u sledećim delima: Alisa u zemlji čuda i Alisa sa one strane ogledala Čarlsa Dodžsona (Luisa Kerola), Za leđima severnog vetra Džordža Mekdonalda, Hajdi Johane Špiri, Tajni vrt Frensis Hodžson Bernet, Vetar u vrbaku Keneta Grejema, Petar Pan Džemsa Metjua Barija, Začarani zamak Edit Nezbit, Vini Pu i Kuća na Puovom uglu A. A. Milna, Lav, veštica i orman, prva knjiga Hronika Narnije K. S. Luisa, Tomov ponoćni vrt Filipe Pirs, Deca iz Bulerbija i Braća Lavlje srce Astrid Lindgren, Beskrajna priča Mihaela Endea i Ćilibarski durbin, treća knjiga trilogije Filipa Pulmana Njegovi tamni materijali.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Ostalo (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.965)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

51.664 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 125767937