Srpski između malih i velikih jezika, Predrag Piper

301 pregled
0 želi ovaj predmet

Srpski između malih i velikih jezika, Predrag Piper

Cena: 490 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.955)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

51.626 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Srpski između velikih i malih jezika
Predrag Piper

Knjiga prof. dr Predraga Pipera osvetljava najznačajnija
pitanja s kojima se srpski jezik susreće na početku trećeg
milenijuma – od jezičke politike do jezičke kulture, pomažući nam
da razumemo dramatične promene s kojima smo se suočavali.

Prvi put kod nas profesor Piper uvodi pojam jezičke ekologije.

Format 135mm x 200mm
Povez Tvrdi
Pismo ćirilica
Broj strana 386
PREDGOVOR

Na kraju drugog i na početku trećeg milenijuma srpski narod obreo se u iskušenjima koja idu među najveća u njegovoj ukupnoj istoriji. Još se ne nazire kakav će biti njihov konačan ishod, ali je jasno da u njima jezička problematika ima važno mesto. Ovo je knjiga o nekim od glavnih pitanja sadašnjeg statusa srpskog jezika i srpske filologije, a donekle i o mogućnostima da se on učini boljim.

Kao što su se Srbi na razmeđu milenijuma našli nespremni na putu interesa velikih sila i njihovih malih bližih i daljih „saveznika“, slično tome se i srpski jezik zatekao u okolnostima koje su tokom jednog desetleća korenito promenile njegov status u nekim delovima srpskog jezičkog prostora, ali su duboko zahvatile i u njegovo biće i odnos s drugim jezicima.

Kao što se ekologijom u užem smislu naziva nauka koja ima za predmet proučavanje odnosa, oblik i stepen usklađenosti ili neusklađenosti čoveka i njegove prirodne okoline, tako se i socijalna ekologija bavi različitim vidovima čovekove harmonizovanosti s njegovom društvenom okolinom ili odsustvom tog kvaliteta. Na sličan način, ekolingvistika, koja je glavna problemska oblast u ovoj knjizi, ima za predmet odnose među jezicima, kao i odnos ljudi prema jeziku i jezicima sa stanovišta mogućih usaglašenosti i neusaglašenosti, uzajamnog kulturnog obogaćivanja ili, naprotiv, različitih oblika konflikata i zagađivanja društvenih odnosa, u kojima jezik ima važno, ako ne i osnovno mesto.

Naslov knjige nije jednoznačan. Mogućnosti različitog shvatanja smisla takvog naslova određene su prvim odeljkom u knjizi, u kojem je pokazana višeznačnost naziva veliki jezici i mali jezici. Prirodno je da je za svakoga maternji jezik njemu najbliži i najvažniji, pa u tom smislu i najveći jezik. Međutim, iako srpski jezik prema broju govornih predstavnika nikada nije išao u grupu tzv. velikih jezika, danas se on prema mnogim znacima počeo uočljivo smanjivati. O tome se govori u više delova ove knjige, a posebno u odeljku Srpski jezik na početku veka.

Drugi deo knjige posvećen je više srpskoj i slovenskoj filologiji nego samom srpskom jeziku, i nekim istraživanjima koja su u izvesnom pogledu važna za pitanja razmotrena u prvom delu.

Pojedini odeljci knjige (trinaest od dvadeset dva) bili su objavljeni u različitim publikacijama (v. bibliografiju na kraju knjige), a za ovu priliku su manje ili više prerađeni i dopunjeni.

Predrag Piper

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.955)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

51.626 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 69396597