Sex, Gender, Society, Ann Oakley

68 pregleda
1 želi ovaj predmet

Sex, Gender, Society, Ann Oakley

Cena: 1.990 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.965)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

51.664 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

What are the differences between the sexes? That is the question that Ann Oakley set out to answer in this pioneering study, now established as a classic in the field. To answer it she draws on the evidence of biology, anthropology, sociology and the study of animal behaviour to cut through popular myths and reach the underlying truth. She demonstrates conclusively that men and women are not two separate groups: rather each individual takes his or her place on a continuous scale. She shows how different societies define masculinity and femininity in different and even opposite ways, and discusses how far observable differences are based on biology and psychology and how far on cultural conditioning. Many books have discussed these vital issues. None, however, have drawn on such an impressively wide range of evidence or discussed it with such clarity and authority. Now newly reissued with a substantial introduction which highlights its continuing relevance, this work will continue to inform and shape dialogues around sex and gender for a new generation of scholars and students. en oukli
У стандарном „Речнику српскохрватског књижевног језика” Матице српске стоји да пол значи: „Све јединике истог пола, мушкарци, жене, мужјаци, женке.”[1] Дабоме. Иначе, реч потиче од старословенске речи полъ, која значи половина, страна. То је и разумљиво, јер су мушкарац и жена половне који чине људско биће.

Према истом речнику, реч род има многа значења, па и ово: „Пол, спол (људи и животиње).”[2] Дабоме. Дакле, уколико то контекст сугерише, речи пол и род су синоними.

Тако је то у стандарном језику. Али појавила се Ен Оукли (Ann Oakley) и у делу „Пол, род и друшво” („Sex, Gender and Society”, 1972) изнела тезу да се пол односи само на биолошка својства личности, а род само на друштвена. Тако је рођена „родна теорија” (Gender Theory). Она нема ни лингвистичког ни научног утемељења.

Али пригрлиле су је феминисткиње и прогласиле својом догмом. У „Речнику основних феминистичких појмова” (ИП „Жарко Албуљ”, Београд, 1999) стоји: „Феминистичка теорија дефинише пол само као биолошку припадност људског бића једном или другом полу, као анатомску карактеристику жене и мушкарца.”[3] Дефиниција је нетачна, јер је преуска. Када се односи на нашу врсту, полни идентитет се не односи само на „биолошку припадност”, него напросто на сва својства који имају мушкарци и жене. Та својства су не само биолошка, него и психолошка и културолошка. Феминистичка дефиниција је намерно преуска.

Феминистички речник продужава: „Централни задатак у савременој феминистичкој теорији, од Кејт Милет до данас, је да се дође до праве разлике између пола и рода тако би се очекивања од тога како треба да изгледају полне улоге могла мењати, једном када престану да се схаватају као биолошки задате.”[4] Изјава је значајна. Она јасно каже да је разликовање пола и рода део феминистичке теорије и да јој је циљ тај да се покаже да се полне улоге могу „мењати”. Дакле, разликовање пола и рода има идеолошки циљ, а то је мењање полних улога.

Одмах се продужава: „Ен Оукли је тврдила да полне разлике можда могу да изгледају као природне у биолошким терминима, али да родне разлике свакако имају своју основу у култури, а не природи.”[5] Смисао је исти. „Родне разлике” немају упориште у „природи”, па се могу мењати. Циљ „родне теорије” је да пружи теоријско упориште за потребу промене социјалног положаја жена.

Управо због те своје употребљивости, „родна теорија” се проширила антроплогијом и социологијом као пожар. Тако смо добили зборник „Увод у родне студије” (Mediterran Publishing, Нови Сад, 2011). Он је јако популаран на Новосадском универзитету. Студенткиње машу њиме као својим ружичастим катихизисом.

„Родна теорија” је постала и део уџбеника „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу” (Покрајински секретаријат за спорт и омладину, Нови Сад, 2. издање, 2015). Ту се изриком анализира „родна теорија”: „родни идентитет”, „род”, „родна раноправност/неравноправност”, „родне норме”, „родне улоге”, „патријархат”, „пол” итд. У одредници „Род” стоји: „Род је социјално или културолошки дефинисана представа о маскулином/мушком (мушким улогама, особинама и понашању) и феминином/женском (женским улогама, особима и понашању).”[6] Дефиниција није тачна. Род није пука „представа” о мушким и женским „улогама, особинама и понашању”, него су то објективна својства једног и другог пола. Ја нисам припадник мушког рода, јер имам пуку „представу” о својој мушкости, него зато што објективно јесам мушкарац. Не ради се о никавој „социјално или културолошки” дефинисаној „представи”, него о научно проверљивој чињеници.

Још горе, одмах се додаје: „Род није исто што и пол.”[7] То раздвајање нема ни лингвистичког ни научног опрадвања.

У одредници „Пол” стоји: „Пол је разлика у биолошким карактеристикама између мушкараца и жена, детерминисан генима особе”.[8] То је тачно, али то се односи и на термин род. И родни идентитет је последица „разлика у биолошким карктеристикама” и детерминсан је „генима особе”. Према томе, када се додаје: „Пол није исто што и род”,[9] шири се лингвистичка и научна заблуда. У главама ученика се свесно убацује конфузија.

Још горе, научно нетачна „родна теорија” жели да постане државни закон. Она се налази у предложеном „Закону о родној равноправности”. У њему се изриком разликује пол и род: У Члану 8 стоји: „Род означава друштено одређене улоге, понашаља, активности и атрибуте особа, у складу са њиховим родним идентитетом”. Теза је преписана из феминистичке „родне теорије” и има за циљ да сугерише да се полне улоге могу „мењати”.

Ту надаље стоји: „Пол се односи на биолошке карактеристике жена и мушкараца”. Писац се потрудио да препише одреницу из „Речника основих феминистичких појмова”. То је и разумљиво, јер га је и заправо и писала иста особа: Зорица Мршевић. Али дефиниција је намерно редукционистичка.

Ту се понављају све одреднице „родне теорије”: „родна перспектива”, „родна анализа”, „родно засновано насиље”, „родно осетљив језик”, „родни стереотипи” итд. Читав закон је заснован на феминистичкој „родној теорији”. Као такав, он нема везе ни са лингвистиком, ни са науком. Нема везе ни са правом, ни правдом, него једино са лезбијско-феминистичком идеологијом која жели да од два пола начини кашастог бесполног андрогина.

Као таква, „родна теорија” је и антибогословска. Свето Писмо учи да је Бог створио човека у два јасно дистинктна пола: „Мушко и женско створи их” (Прва књига Мојсијева 1,27). Човек није створен као кашасти андрогин, него као двополно биће. Дакле, „родна теорија” је у супротности не само са лингвистиком и биологијом, него и теологијом.

Tags: feminizam, feminism theory / theories, feminističke teorije, istorija feminizma, feminizam u praksi, teorija teorije roda, Vrste feminizma, poreklo i razvoj feminizma, Koncepti Šta je feminizam? - Katrine Holst, Dekolonijalni feminizam - Francoise Verges, FURAM FEMINIZAM - Lamija Begagić, Marina Veličković, Ana Pejović
NEKO JE REKAO FEMINIZAM / ADRIANA ZAHARIJEVIĆ, Feminizam za početnike - Sandra Silađev Dinja, Feminizam Teorija i praksa - Darko Vesić, SOCIOLOGIJA I FEMINIZAM - Žarana Papić, Savremeni feminizam/Slobodanka Nedovic, Nevolje s rodom Džudit Batler - RAŠČINJAVANJE RODA sa, Dr Julka Chlapec Đorđević STUDIJE I ESEJI O FEMINIZMU, OSLOBOĐENJE ŽENA - feministički tekstovi 1964-1975, evropski feminizmi Karen ofen
Pokret Teorija
Filmska teorija Ekonomija
Feministička seksologija
Ženska prava
Profeminizam
Antifeminizam
Historija
Ženska historija
Feministička historija
Historija feminizma
Pravo glasa
Žensko pravo glasa
Kronologija Sufražetkinja
Novi Zeland U.K. SAD
Valovi feminizma
Prvi Drugi Treći
Pod-tipovi
Amazonski
Anarhistički
Chicana
Crni
Diferencijalni
Ekofeminizam
Gojazni
Individualistički
Islamski
Jednakost
Jevrejski
Kršćanski
Kulturni
Lezbijski
Liberalni
Marksistički
Novi
Postkolonijalni
Postmoderni
Pravičnost
Pro-life
Radikalni
Rodni
Seks-pozitivni
Separatistički
Socijalistički
Treći svijet
Vjerski
Trans
Ženizam

Feminizam je ideološki prilično raznorodan pokret, s brojnim, često suprostavljenim, strujama koje su ponekad pod utjecajem drugih ideologija, a ponekad pod utjecajem specifičnih društveno-ekonomskih prilika u kojima žive žene u nekom dijelu svijeta.
Uglavnom se razlikuju sljedeći tipovi:
• Liberalni feminizam
• Radikalni feminizam
• Socijalistički feminizam
• Ekofeminizam
• Individualistički feminizam

Uslovi prodaje prodavca

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.965)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

51.664 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 135389081