ORUŽJE DANA KUKRI ZAKRIVLJENI BADHUM BORBENI NEPAL NOŽ

100 pregleda
2 želi ovaj predmet

ORUŽJE DANA KUKRI ZAKRIVLJENI BADHUM BORBENI NEPAL NOŽ

Cena: 35.999 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

HUMANOID

HUMANOID

(2.224)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

23.587 pozitivnih ocena

Novi Sad, Južnobački okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Kolekcionarski primerak
  • Posebni događaj ili limitirano izdanje Ostalo
  • Detaljno stanje Odlično
  • Originalnost Original
  • Kulturno dobro Predmet koji prodajem nije kulturno dobro ili ovlašćena institucija odbija pravo preče kupovine

ca 31cm u ukrašenoj futroli koja je sama po sebi " smrtonosno opasna " i deluje opako - Sam robusni nož sveukupnih 27.5cm duži , sečivo početka rukohvata čak 1cm debljine sa padajućim nizom do završetka oštrice , glatkih stranica koja je obostrano gravirana i vidno ima jednu flekicu koja se lako polirom otkloni , sa ukrašenim rukohvatom - pripadajućim manjim nožem za oštrenje podosta habanijeg sečiva - U ODLIČNOM VIĐENOM PATINASTOM STANJU i neću detaljisati , sve je ispisano u samoj vikipediji .....

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B8

Priča
Oštrica kukrija ima karakterističan profil „sokolo krilo“ sa zaoštravanjem duž konkavne ivice (odnosno, to je nož sa tzv. obrnutom krivinom). Smatra se da Kukri potiče od grčkog kopis , koji ima sličnu krivulju, a u Nepal je došao sa vojskom Aleksandra Velikog u 4. veku pre nove ere. e.

Prema drugoj verziji, karakterističan oblik zakrivljenog sječiva, naoštrenog iznutra, donesen je u Grčku iz Afrike u 6. stoljeću prije Krista. prije Krista, a odatle se proširio na Balkan i Bliski istok, utječući na oblik jataga i niz noževa u regiji.

Britanski putnik, pisac i kolekcionar oružja Richard Fr. Burton je u svojoj "Knjizi mačeva" (1884) tvrdio da je prethodnik kukrija bio bliskoistočni "srpski mač" Khopesh, uobičajen među Egipćanima [1] .

Bez obzira na izvor porijekla, kukri je jedna od najstarijih vrsta mačjeg oružja koja je preživjela do danas bez većih promjena.

Najdrevniji kukri čuva se u Nacionalnom muzeju Nepala i datira otprilike iz 14.-15. stoljeća. Muzejski uzorci se praktički ne razlikuju od sadašnjih. Raniji uzorci nisu preživjeli zbog nekvalitetnog metala korištenog u njima.

Elementi
Svaki karakterističan element kukrija ima ne samo praktično, već i simboličko značenje. Tako se, na primjer, dol u blizini kundaka naziva "Šivin mač" i daje kukriju moć oružja boga Šive . Prstenovi na dršci osiguravaju pouzdano držanje kukrija u mokroj ruci i simboliziraju nivoe svemira. Oštrica s promjenjivim uglom daje maksimalnu efikasnost u potezima rezanja, sečenja i probijanja i simbolizira Sunce i Mjesec - tradicionalne simbole Nepala. Zarez na oštrici u blizini drške se zove cho , originalna namjena mu je nepoznata, vjerovatno ima simbolično vjersko značenje. Cho može imati različite oblike, a obično znači Šivin trozubac - glavni atribut i simbol moći ovog boga. Drugi oblik cho - "kravji otisak", simbol je božice Kali (krava je sveta životinja u hinduizmu ). Ponekad se navodi da je praktično značenje ovoga spriječiti stvaranje pukotina i strugotina oštrice na dršci. Kod kukrija koji nemaju cho , proizvedene, na primjer, u Americi, najčešći kvar je sečivo koje se lomi na dršci [ izvor nije naveden 2882 dana ] (ova oblast oštrice nosi maksimalno opterećenje pri sjeckanju tvrda meta). Metalni vrh na glavi drške simbolizira svevideće Božje oko [ izvor nije naveden 3392 dana ] , a u praktičnom smislu prekriva vrh oštrice, koji prolazi kroz cijelu dršku i omogućava kukri dršku da se koristi kao yawara ili kao čekić.

Tehnika i oprema proizvodnje
Kukri se nosi u širokom drvenom koritu, prekrivenom kožom vodenog bivola i uvezanim metalom. Drška kukrija se tradicionalno pravi od ružinog drveta ili roga vodenog bivola.

Obično, pored samog kukrija, u kompletu se nalaze i dva manja noža - carda i hackma . Prvi je nož za sitne radove, drugi je tupi komad čelika sa drškom, koji služi posebno za ravnanje samog kukrija i karte, budući da je kaljen na mnogo veću tvrdoću.

Oštrica tradicionalnog kukrija nije samo naoštrena pod promjenjivim uglom, već je i zonsko kaljena . Na stražnjem dijelu oštrice, oštrica je mnogo mekša nego na rubu oštrice. Kukri karakterišu vrednosti tvrdoće od 25-27 HRC na kundaku, 46-48 HRC na sredini sečiva i 55-57 HRC na ivici sečiva, odnosno 57-58 HRC na kundaku i oko 60 HRC na rubu oštrice. Tradicionalna tehnika kovanja, koju su nepalski kovači prenosili s generacije na generaciju, pomaže u održavanju elastičnosti oštrice na tako visokoj tvrdoći .

Prednosti i nedostaci

U odjeljku nedostaju veze do izvora (pogledajte preporuke za pretraživanje ).
Informacije moraju biti provjerljive , inače se mogu izbrisati. Članak možete uređivati ​​dodavanjem linkova na autoritativne izvore u obliku fusnota . ( 25. maja 2022. )
Budući da je oštrica kukri izrađena od opružnog čelika s visokim udjelom ugljika (ruski ekvivalent je čelik 65G), ima izvrsna svojstva rezanja i sjeckanja, dobro drži rubove i ne puca ako je pravilno termički obrađena. S druge strane, kukri oštrice su vrlo osjetljive na koroziju (zbog niskog sadržaja kroma u opružnim čelicima) i zahtijevaju pažljivu njegu (poliranje i podmazivanje). Osim toga, zbog zanatske prirode proizvodnje, kvaliteta pojedinog kukrija ovisi o vještini kovača i velika je šansa da ćete naići na nekvalitetan primjerak.

Sorte
Catrimoras je vrsta nagradnog oružja . Najčešće je oštrica bogato ukrašena.
Janavar katne - sa dugačkom i tankom oštricom, više kao mač.
Badhum je borbeni kukri s prilično masivnim i debelim (do 0,8 cm) oštricom. Prilično široka oštrica sa glatkim linijama.
Bunspati je vojno oružje sa uskom oštricom.
Sirupati - Borbeni nož popularan u južnim regijama Nepala. Smatra se najužom oštricom među ostalima.
Ang Khola je pomoćni nož s prosječnom debljinom oštrice do jednog centimetra.
Bhojpuri je analog ang khola kukrija i ima i kućne potrebe.
Hanshi - nadopunjuje redove pomoćnih noževa. Najčešće se koristi kao srp .

Uslovi prodaje prodavca

PRVENSTVENO OBOSTRANA KOREKTNOST

Sva komunikacija se prvenstveno obavlja isključivo u Limundo porukama

Kupac je dužan da svaki kupljeni - izlicitirani predmet plati , kao što sam i sam kao prodavac dužan da ga se odreknem i pošaljem , pa bilo to i za minimalnih 10dinara.

Ako Kupac proceni da mu se slanje za kupljeno ne isplati , u obavezi je da plati kupljeno i odriče se predmeta u limundo porukama .

Kupoprodaja se obavlja isključivo u limundo roku , osim ako se ne dogovorimo drugačije u limundo porukama .

Slanje je na teret kupca , jedino ako ne upadne u " rang boljih kupaca " što sam kao prodavac po kupljenom procenim i tada dobija besplatno poklon slanje.

Slanja se vrše isključivo preko Pošte na najjeftiniji mogući način za kupca , koje je kupac uvek u mogućnosti sam da zatraži.

Lična preuzimanja se vrše u Limundo roku , po datim intervalima datih od strane prodavca i zajedničkom dogovoru u limundo porukama.

Svaka reklamacija je moguća u roku od sedam dana po slanju-prijemu predmeta , osim predmeta koji su naznačeni kao nemogući za reklamiranje

Eventualni reklamirani predmet se vraća o trošku kupca, i kada utvrdim ispravnost- verodostojnost reklamacije , sredstva bezuslovno vraćam na račun kupca.

Pakovanje je uvej najbolje moguće , tako da za eventualne lomove od strane prevoznika ne odgovaram , jer kupac slanje može da zaštiti naznakom vrednosti same pošiljke , samog sebe zaštiti od eventualnih lomova , i reklamaciju tada ulaže samom prevozniku gde se i zadesio lom.

Nadamo se dobroj saradnji

Lepe dane vam želim

Prodavac

HUMANOID
HUMANOID (2.224)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

23.587 pozitivnih ocena

Novi Sad, Južnobački okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 135493097