SCHÄFFENACKER UNIKATNA KERAMIKA-SLIKA RUČNI RAD"RIBE"

15 pregleda
0 želi ovaj predmet

SCHÄFFENACKER UNIKATNA KERAMIKA-SLIKA RUČNI RAD"RIBE"

Cena: 29.999 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

HUMANOID

HUMANOID

(2.202)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

23.484 pozitivnih ocena

Novi Sad, Južnobački okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Kolekcionarski primerak
  • Kulturno dobro Predmet koji prodajem nije kulturno dobro ili ovlašćena institucija odbija pravo preče kupovine

masivna poteža zidna ploča - reljefna zidna slika , vidno po slikama bez po reči brutalno fenomenalna , ca 37x12x2cm , period nastanka 50'-70' - u odličnom stanju , ostalo je istorija .............. cene ? :) mogao bih tražiti i puno , više........ ? :)

"Justus Engelfried je napisao: „Pojedinačni predmeti su izvanredna djela njemačkog i međunarodnog dizajna keramike (npr. vaze). Zidni paneli su jedinstveni u Njemačkoj po svojoj raznolikosti i broju. Cjelokupni keramički rad dizajnera i umjetnika Schäffenackera... vjerojatno je bez premca nigdje u svijetu. ”

https://de.wikipedia.org/wiki/Helmut_Friedrich_Sch%C3%A4ffenacker

Helmut Friedrich Schäffenacker
Helmut Friedrich Schäffenacker (rođen 5. jula 1921. u Ulmu ; † tamo 19. avgusta 2010. ) bio je njemački slikar , vajar i keramičar .

život i rad
Helmut Friedrich Schäffenacker rođen je 5. jula 1921. kao sin slikara Otta Schäffenackera u Ulmu. Tamo je 1935. završio trgovačko naukovanje, nakon čega je uslijedio zaposlenje. U maju 1940. pozvan je u Vafen SS bataljon za zamjenu saniteta, gdje je bio obučen za bolničara i vozača. Do kraja Drugog svjetskog rata, Schäffenacker je bio u medicinskoj službi Waffen-SS-a , gdje je na kraju imao čin Untersturmführera u rezervi . [1] Između ostalog, 1943. godine uspješno je pohađao kurs na fakultetu za automobilsko inženjerstvo . [2]

Po završetku rata poslan je u logor za internacije u Neuengammeu, gdje je crtežima olovkom skicirao situaciju u logoru. Tada je mogao da studira kod vajara Diwergea i prof. Petersa, Hamburg.

Godine 1947. vratio se u Ulm i započeo svoj umjetnički rad kao slikar i vajar.

Godine 1949. završio je obuku kod vajara Rudolfa Paušingera u Štutgartu. Godine 1948. osnovao je “Atelje Schäffenacker” u Ulmu. Tamo je slikao, stvarao skulpture od drveta i kamena i počeo da radi kao keramičar.

U početku je dizajnirao svakodnevne predmete kao što su vaze, pepeljare i zdjele. U drugoj polovini 1950-ih nastaju zidne ploče sa reljefnim ukrasima, prvenstveno figurativnim motivima. [3] Napravio je životinje, na primjer, kao skulpture. Kasnije se oblici svakodnevnih predmeta sve više razvijaju u skulpturalne, a motivi zidnih panela postaju slobodniji i apstraktniji. [4]

U 1950-ima, Schäffenacker je radio pretežno sa bijelim tijelom, a kasnije vaze i zdjele gotovo isključivo u crvenom tijelu . Zidna keramika je obično otisnuta reljefnim pečatom: „Schäffenacker, ručno oblikovano, Ulm/čet., Made in Germany“. Vaze, zdjele itd. samo su ponekad žigosane ovim žigom, ali su opremljene brojem. Samoljepljive naljepnice su ponekad bile pričvršćene na keramiku, 1950-ih sa “Atelier Schäffenacker”, kasnije sa crnim “Sch” na zlatnoj podlozi.

Godine 1960. preselio se sa svojom radionicom i porodicom u Ulm-Böfingen. Tamo je radio sa tri peći, a ponekad i sa deset zaposlenih. Svi radovi su bili ili unikatni komadi ili su izliveni u radionici u malim serijama do stotinu komada od gipsanih negativa ili gipsanih šupljih kalupa.

Osim keramičkog rada, Schäffenacker je bio slikar i vajar, izvodio je svoje radove u različitim materijalima, po mogućnosti od nehrđajućeg čelika i bronce, ali i u kombinaciji kamena, drveta i materijala. Opremio je zidnim reljefima brojne javne objekte ( umjetnost u arhitekturi ), posebno škole, te projektirao, između ostalog, fontane i skulpture za javne prostore. Dizajnirao je i zidne reljefe za privatne kuće, između ostalog. za bazene.

Na početku manufakture umjetnik je prodavao prvenstveno lokalno i regionalno, da bi od sredine 1950-ih počeo sudjelovati na sajmovima i prodavao svoje radove preko trgovaca u raznim gradovima, kako u Njemačkoj tako iu susjednim zemljama.

Zidni reljefi su gotovo isključivo izvedeni tehnikom “most”. [5] Motivi slika na zidnim reljefima odražavali su, s jedne strane, duh vremena 1950-ih, 1960-ih i 1970-ih, as druge strane, oni i keramika dizajnirana u njegovom tipičnom stilu oblikovali su estetiku proizvodnje keramike u Njemačkoj. tokom ovih godina. [6] [7]

Schäffenacker je dobio niz nacionalnih i međunarodnih nagrada za svoj keramički rad. U pohvalnom govoru povodom umjetnikovog 85. rođendana, Justus Engelfried je napisao: „Pojedinačni predmeti su izvanredna djela njemačkog i međunarodnog dizajna keramike (npr. vaze). Zidni paneli su jedinstveni u Njemačkoj po svojoj raznolikosti i broju. Cjelokupni keramički rad dizajnera i umjetnika Schäffenackera... vjerojatno je bez premca nigdje u svijetu. ”

Godine 1993. umjetnikov keramičarski rad je okončan zbog njegovih godina kada je dao demontirati peći u svom ateljeu.

Nagrade i priznanja
1953: Omladinska nagrada za umjetnost, Stuttgart.
1966. i 1969.: diploma na Concorso Internazionale della Ceramica d'Arte , Faenza
1975: XXXIII Concorso internazionale della ceramica d'arte contemporanea , Faenza: Prva nagrada Camera Commercio Ravenna.
1986: Medalja za zasluge Ordena za zasluge Savezne Republike Njemačke .
1990: Premijera “Dvije orkestralne slike po Schäffenackeru”, op. 34 Jörga Riedlbauera , naručeno djelo za Filharmoniju grada Heidenheima.
Izložbe
Samostalne izložbe
1972: PUB – Stokholm/Švedska
1979: “Helmut Schäffenacker, dizajnira i radi”, Dresdner banka, Koblenz
1980/1981: “Schäffenacker, slikar, vajar, keramičar”, Sparkasse i Wertingen Castle,
Galerie Krichel, Mönchengladbach
Galerija Volksbank, Esslingen
1983: „Plastika – predmeti“, VBKW, Künstlerhaus Ulm
1986: “Klub susreta”, Ursulinenhof Linz/Austrija
1992: “Predmeti, skulptura, umjetnost 1950–92”, VBKW, Künstlerhaus Ulm
1997: “Helmut Schäffenacker, 30 + 1 (100), skulpture, slike, predmeti u banci”, Galerie Ulmer Volksbank, Ulm
1998: Galerija u Kornhauskelleru, Ulm
Rad u javnim prostorima (selekcija)
Banke: Sparkassen Blaustein (keramički zid), Laupheim, Weißenhorn, Illertissen (keramički zid), Langenau (keramički zid sa fontanom); Ulmer Volksbank (keramički zid)
Škole u Illertissenu, Ingerkingenu, Pfaffenhofenu, srednjoj školi Burgau (keramički zid), školi pivare Ulm (keramički zid)
Zgrada kompanije: AOK Ulm; IHK Ulm (keramički mozaik)
Skulpture na Augsburger-Tor-Platz, Neu-Ulm;
Wieland fontana , Ulm; Friedrichsau, Ulm

Uslovi prodaje prodavca

TRENUTNO NAJBITNIJE

Predmeti , koji budu postavljeni na stajanje sa fiksnom cenom , ostaće - obnavljaće se i za vreme letnje pauze , bez aukcija , i tu , ako ih uopšte bude očekujem isključivo ozbiljne ponude - neozbiljne blokiram - Za sve kupljene predmete sa i iznad 1999DIN dajem besplatna slanja u vidu CCpaketa , bez obzira kojeg prevoznika odaberem - Lična preuzimanja , za vreme leta nisu moguća !

Zbog nedavnih par komada, i to neprimerenih reklamacija na predmete koji kada se ponovo pokrenu imaće moju repliku i moje viđenje na te reklamacije , koje jesam usvojio , jer po limundo pravilniku kupac je uvek u pravu !? ali sa time , da se u ovim spornim slučajevima uopšte nisam složio sa limundo , ili sam izašao u susret zbog previda samoga kupca , zbog toga , ubuduće U SLUČAJU EVENTUALNE REKLAMACIJE KUPAC PLAĆA POVRAT PREDMETA I TEK NAKON PRIJEMA KADA UTVRDIM DA JE PREDMET U IZVORNO POSLATOM STANJU , VRAĆAM NOVAC KUPCU , NA DAT Ž.R. KUPCA !!!!!!!!!!!!!

Prodavac

HUMANOID
HUMANOID (2.202)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

23.484 pozitivnih ocena

Novi Sad, Južnobački okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 135591741