Balažević Ivan: Plava fantazija, pastel

29 pregleda
1 želi ovaj predmet

Balažević Ivan: Plava fantazija, pastel

Trenutna ponuda: 30.000 RSD

30.000 RSD minimum Dozvoljen je samo unos celih brojeva

3 dana, 10 sati 22.09.2024. u 13:41 0 ponuda

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

gmolnariren

(0)

Bez pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

0 pozitivnih ocena

Subotica, Severnobački okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Kolekcionarski primerak
  • Kulturno dobro Predmet koji prodajem nije kulturno dobro ili ovlašćena institucija odbija pravo preče kupovine

„Plava fantazija“ pastel, dimenzije: 48x68 cm bez rama, 58x78 cm sa ramom.
Ivan Balažević (1949-) akademski slikar-grafičar, rođen u Tavankutu kod Subotice. Stilski pripada modernim, apstraktnim stilovima.
1968. godine maturirao u Subotici u Građevinsko-tehnološkom školskom centru, smer arhitektura. Bio je član likovne sekcije HKPD Matija Gubec iz Tavankuta. Radi u likovnoj grupi koju vodi likovni pedagog Stipan Šabić. Diplomirao je u Zagrebu na Akademiji likovnih umjetnosti te stekao zvanje akademski slikar-grafičar u klasi Marijana Detonija. Profesori su mu bili Albert Kinert, Matko Peić, Ferdinand Kulmer, Frano Bače, Ante Kuduz, Marica Meštrović, Ljubo Škrnjug. Na trećoj godini, profesor anatomije i akta Ferdinand Kulmer proglašava aktove Ivana Balaževića aktom godine. Na izložbi studenata Akademije u Galeriji studentskog centra, dobio nagradu za grafiku.
Posle povratka sa studija u Zagrebu, 1972. godine u Subotici radi kao profesor umetnosti u nekoliko srednjih škola (Gimnazija, Ekonomska škola GTŠC), saradjuje sa Narodnim pozorištem, fabrikom čokolade Pionir, kojima je dizajnirao plakate i ambalažu, te sa Subotičkim novinama, omladinskim listom Sada, časopisom za kulturu Rukovet. Godine 1973. odlazi na odsluženje vojnog roka. 1974. godine napušta Suboticu gde je u zgradi Likovnog susreta dobio atelier na trajno korištenje i odlazi u Hrvatsku, u Novi Vinodolski kod Rijeke. Zapošljava se u Rijeci u robnoj kući RI kao šef službe reklame i propagande. Nakon 6 godina preuzima Kazalište lutaka Rijeka kao direktor i umjetnički voditelj. Godine 1985 prelazi u trajni status slobodnog umetnika. Bavi se slikarstvom, grafikom, designom i grafičkim designom, pozorišnom i lutkarskom scenografijom, ilustracijom i kreacijom enterijera. Slike su mu bila na brojnim izložbama: 120 samostalnih i preko 200 zajedničkih. Za svoje radove je dobio 24 nagrada.
Član je ULUPUH-a, HZSU-a i HDLUR-a. O njegovom radu su snimljena tri kratka TV-filma ("Ja lutkar – Ivan Balažević" iz 1992.)

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Lično
  • Slanje Lično preuzimanje

Prodavac

gmolnariren (0)

Bez pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

0 pozitivnih ocena

Subotica, Severnobački okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 137389573